11. července 2014

(RC) Prokleté Sestry

Autor: L. J. Smith


Originální název: Daughters of Darkness


Knižní série: Říše temnot
Díl: 2.
Žánr: Young Adult, upíři, supernatural, vlkodlaci
Datum vydání v USA: srpen 1996
Nakladatelství: Archway Paperbacks
Počet stran: 238
Datum vydání u nás: 2012
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 248

Tři sestry už nebaví život upírek a rozhodnou se pro útěk. Chtějí žít stejně jako jejich teta a živit se pouze zvířecí krví. Za porušení přísných zákonů je však čeká trest, který chce vykonat jejich bratr Ash. Ve chvíli, kdy se jedna ze sester zamiluje do obyčejného chlapce a Ash do obyčejné dívky, není pro nikoho cesty zpět. Říše temnot má svá pevně stanovená pravidla, a kdo je nedodrží, bude za to pykat. Proč musela zemřít teta upířích sourozenců? Mají šanci odhalit pravdu a zachránit si tak život?

Útěk za pratetičkou
Sestry Jeřabina, Poštolka a Nefrit utečou z ostrovu, který je určen jen a jen pro upíry. Rozhodnou se odjet ke své pratetě do malého městečka, ale když se tam objeví, tak najdou svou tetičku probodnutou kůlem. Za porušení zákonů říše temnot je pronásleduje jejich bratr Ash s Quinnem, který dá Ashovi týden na to, aby patálii svých sester vyřešil, jinak se vrátí a vyřeší to sám.

Taky tady máme sourozence Mary-Lynette a Marka. Mary-Lynette miluje noc. Neskutečna ráda sleduje hvězdy, souhvězdí planety a sní o tom, že jednou objeví něco převratného v tomto oboru. Taky je velkým fanouškem nebojácných žen z detektivních příběhů a proto často přemýšlí nad tím, co by na jejím místě jedna z jejich oblíbených postav udělala. Ráda sní o perfektním muži, dokonce má i jednoho vyhlédnutého. S příchodem sester se ji obrátí život vzhůru nohama. Nejen že začne uplatňovat svoje 'detektivní' schopnosti na to, aby zjistila, co se stalo její oblíbené sousedce, ale také si najde svou spřízněnou duši. A rozhodě není ani trochu podobný jejímu vysněnému princi. Příchod sester změní život i jejímu bratrovi Markovi. Ten se do té doby neskutečně bál jakýchkoliv dívek, ale poté potká jednu ze sester... Nefrit.  

Devadesátky z toho jdou cítit!
Prokleté sestry jsou volným pokračováním prvního dílu Říše temnot – Tajemství upírů. Kniha je psaná stejným stylem, který je velice jednoduchý a příjemný. Taky jde z knihy cítit, že byla originálně napsaná v devadesátých letech a tím pádem to celkově ovlivňuje jak příběh, tak postavy. Rozhodně je to velké plus pro lidi, kteří mají rádi knihy z té doby.  

Spousta postav, ale žádný chaos
V první třetině se pohledy vyprávění střídají velmi často. Pokaždé nakoukneme do hlavy někomu jinému, ale postupem se vyprávění zaměří pouze ze strany Mary-Lynette, což z ní činí bez pochyby hlavní hrdinku příběhu. Jako hlavní hrdinka byl pro mě v určitých chvílích dost otravná, ale přesto ji nemůžu odepřít to, že má kuráž. Její vývoj vztahu s Ashem byl velmi dobrý.

S Ashem jsme se potkali už v prvním díle a už v něm měl zajímavou jiskru. Proto jsem byla velice ráda, že se objevil i v pokračování a i když jsem doufala, že tam bude víc, tak rozhodně nezklamal. Jeho sestry byly svým způsobem taky zajímavé. Nejvíce tím jak každá byla úplně jiná. Mě rozhodně nejzajímavější přišla Poštolka a rozhodně by mě zajímal větší vývoj její postavy. Možná se s ní ještě někdy setkám v dalších dílech.

Kniha přinesla spoustu postav. Každá byla něčím jiná a zajímavá. Vadou tolika postav, bylo, že žádná nedostala nějaký významnější a zajímavější vývoj. Pokud nepočítám Ashe, ale z jeho strany ta změna přišla ze stránky na stránku. Na druhou stranu, v postavách nebyl žádný zmatek, protože jak už jsem řekla, každá byla svým způsobem originální.

Spřízněné duše a výborná detektivní zápletka
L. J. Smith si rozhodně potrpí na "spřízněné duše" ve svých knihách. Jenom v této se objevili dva páry spřízněných duší. To je celkem dost. A neustále opakování a okecávání tohoto tématu se stává po chvilce neskutečně otravný, k tomu to ubírá šťávu z jakéhokoliv vztahu. Jasné, představa toho, že potkáte toho, který vám už při narození byl určen je krásná, ale na příběhu to kazí hodně. Zejména když vývoj postav je nulový, a vytvoření vztahu a citů je ze strany na stranu.

Co se mi líbilo na příběhu nejvíc, byla ta 'detektivní' stránka příběhu. Všichni se snažili vyšetřit vraždu pratetičky Opal a vám jsou servírována spousta možností a podezřelých. Já jsem svého podezřelého měnila každých padesát stran a nakonec jsem i tak byla překvapená! Detektivně je to sice velice jednoduché a rozhodně ne nějak přehnané, přesto to přináší spoustu zábavy při čtení a nedělalo to z knihy předvídatelnou pohádku.
Hodnocení
Tak jako předchozí díl, Prokleté sestry jsou výborným letním čtením na zkrácení dlouhé chvíle. Rozhodně to není špatná kniha, ale taky to není nic přelomového. Proto kniha získává 3 hvězdičky. Já ji rozhodně doporučuji všem, kteří mají nervy na to neustále poslouchat kecy ohledně spřízněných duší, ale také těm, kteří mají rádi knihy, z kterých jsou cítit devadesátá léta.

Děkuji mnohokrát nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Pokud vás kniha Prokleté sestry zaujala, můžete si ji zakoupit na oficiálních stránkách nakladatelství.

2 komentáře:

  1. Nemám rada v tejto sérii "spriaznené duše". irónia, že to je celé o tom 8D ale aj tak sa mi to nepáči. no vcelku je séria pekná oddychová a mám ju rada. strašne rada by som už konečne 4. diel, ktorý ale ešte po sk nevyšiel :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U vás to vychází tak pomalu? Tady už to je nějak u... 8 dílu. o.o

      Vymazat